аксесоари за сватбата

Аксесоари за сватбения ден.

15Желателно е изборът на аксесоари да започне чак след като сте избрали цвета на сватбената рокля или след като сте уточнили цвета и/или темата на сватбената украса. Обикновено всички аксесоари се свързват или с цвета на роклята или с този на цялостната украса на ресторанта. Съчетаваме и избираме аксесоарите не само цветово, но и тематично, което ще рече, че акцента на който сте се спрели, например, слънчогледи, пеперуди, перли и т.н. присъства като детайл във всеки сватбен аксесоар. Кои са те? Започваме със сватбените бутониери. Предварително трябва да знаете колко от гостите ще закичвате и колко от тях са жени и мъже. Обикновено бутониери се поставят на реверите само на най-официалната част от гостите – родители, кумове, шафери, братя и сестри и техните половинки, ако са семейни, а също така и на младоженеца. Може бутониерите на младоженеца и кума да се отличават от тези на останалите официални гости. За женската част от официалните гости напоследък се предпочитат гривните за ръка – малки, красиви, цветни. Те могат да бъдат както от естествени, така и от изкуствени цветя, за да останат дълъг спомен от Вашия празник. Някои от булките избират индивидуално всяка една от бутониерите и гривните по цвят или по вид съобразявайки се с цвета на роклите или костюмите на най-близките си. Това също е вариант, но при него винаги може да се разминете с основната идея на сватбата, а и вие самата да изпаднете в затруднено положение при закичването – кое за кого е? Рискувате да има и засегнати…
Цветя за закичване на масовите гости. Всички останали гости на тържеството се закичват също с цветя (в по-стари времена) или им се подаряват малки подаръчета за спомен от сватбата в знак на уважение от младото семейство. Все повече са младоженците, които се спират на варианта с подаръчетата. Той е много по-стилен, атрактивен и оригинален. Затова е нужно тръгвайки за аксесоари или поръчвайки ги в сватбената агенция вече да сте решили цвета и/или темата на тържеството и да знаете приблизителна бройка на гостите. Добре е да решите на семейството или на всеки гост ще подарявате, например – бурканче с мед за жените и шишенце ракия за мъжете; слонче за мъжете и пеперуда за жените или двойка младоженци, снимка в рамка за семейство и т.н. Планирайте достатъчно време за избора и поръчката на подаръчетата. Често тяхната изработка отнема дълго време, ако искате да са по-различни. До тук приключваме с гостите и аксесоарите свързани с тях. Какво още Ви е необходимо за сватбения ден? Ако ще има църковен брак, за църквата са ви необходими: бутилка червено вино – украсена, бокал също украсен, свещи задължително свързани помежду си, кошничка с късмети за хвърляне, погача и мед. Някои младоженци предпочитат бутилката с вино, бокала и свещите да са украсени в златно, сребърно или бордо, защото обикновено това са цветовете, които преобладават в църквата, но също така можете да съобразите украсата на тези аксесоари с цялостната тема на сватбата.
Според броя на шаферките ви трябват и кошнички за късмети – обикновено 2 броя, от които те посипват розови листа на излизане от църквата и при посрещането в ресторанта за берекет, здраве и късмет.
За ритуалната зала или за налагащия се напоследък изнесен ритуал са Ви необходими: украсена бутилка шампанско, комплект ритуални чаши и украси за тях, по-голяма кошница, която ще използвате за да подредите подаръчетата за гости; кошничка или възглавничка за халките.
Не забравяйте и украсата за колата. Към нея може да прибавите и табелка “Младоженци” или табелка с Вашите имена.
Ето и пълния списък със сватбените аксесоари, които са необходими за Вашия сватбен ден, за който сватбена агенция “Галла” с удоволствие ще изработи специално за Вас:

Сватбени аксесоари:
1. Рокля
2. Обувки
3. Чанта
4. Воал
5. Диадема (цвете за коса)
6. Ръкавици (ръкавели)
7. Бижута
– колие
– обеци
– фуркети и др.
8. Булчински букет
9. Букети за шаферките (по-големите)
10. Кошнички с цветя за шаферките (малките)

Аксесоари за ритуалната зала и ресторанта:
1. Бутониери (За закичване на официалните гости.)
2. Гривни за ръка (За шаферките и кумата)
3. Масови цветя (За закичване на всички гости)
4. Подаръчета за гости (За всеки гост поотделно или за семейството)
5. Украса за кола (На младоженците)
6. Панделки за кола (За останалите коли)
7. Карфици.
8. Ритуални чаши
9. Украса за чаши
10. Шампанско – украсено
11. Късмети за хвърляне
12. Кошничка или възглавничка за халките
13. Кошница – голяма за цветята или подаръците
14. Възглавница за краката на булката
15. Кърпа за извеждане
16. Жартиер – за хвърляне
17. Букет за хвърляне
18. Книга за пожелания
19. Кутия за пари

Аксесоари за Църквата:
1. Бутилка Червено вино (Украсено или не)
2. Бокал (чаша за църквата)
3. Украса за бокал
4. Свещи – 2 броя (еднакви)
5. Украса за свещи
6. Късмети за хвърляне (освен късметите в купа, допълнително се прибавят жито, дребни монети и бонбони)
7. Купичка за мед
8. Погача.