кръщене

Всичко за кръщенето

кръщенеКръщенето е едно от най-важните събития в съвместния живот на едно младо семейство. След сватбеното тържество не по-малко значимо събитие е раждането на първата рожба и нейното кръщене. Самият ритуал на светото кръщене е свързан с ритуалното очистване на детето от всички лоши и нечисти сили и с даването на име. Даването на име на новороденото е акт на представянето на детето пред Бога и представянето му пред Християнската общност. С получаването на име детето се сдобива и с ангели – пазители, които ще му помагат и ще го пазят през целия му живот. Много важен е изборът на кръстник, защото той става духовен баща на детето и както родния му баща (а дори и повече) изцяло се ангажира с неговото израстване и възпитание.
Да станеш кръстник или кръстница е голяма чест и отговорност. В миналото, а и днес “кръстниците” са едни от най-уважаваните и тачени хора. По традиция кума на сватбеното Ви тържество трябва да бъде и кръстник на вашето дете. Той трябва да избере и неговото име. Днес вече не е така – изборът на име е изцяло е поверен на родителите. Добре е отрано да планирате и организирате тържеството и целия ритуал. Агенция “Галла” може да Ви помогне в организирането на тържеството, както и да Ви даде ценни съвети за традициите и задължителните ритуали. Желателно е да се съобразите с църковния календар и с това, кога е позволено да се извършва ритуала по Светото кръщене. От агенция “Галла” или от свещеника в храма ще научите какво е необходимо за ритуала.
– църковно свидетелство за кръщене на кръстниците.
– акт за раждане на детето.

В агенция “Галла” ще намерите всички аксесоари за този важен ден, изработени по Ваш вкус и съобразени с Вашите лишни представи и желания, в съответния цвят (за момченце или момиченце).
Добре е преди кръщенето детето да бъде изкъпано и да му бъдат приготвени кат нови дрехи за обличане.
Прието е кръстените да се обличат в бели дрехи – символ на чистотата на душата след Тайнството. Тези дрехи трябва да бъдат дарени от Кръстника. Хубаво е да сте запознати с традициите на Вашето населено място, за да се подготвите адекватно. Ако нямате възрастни родственици, които са Ви запознаят с традициите и обичаите, агенция “Галла ” с радост ще свърши това.
По време на самия ритуал кръстникът и кръщелникът (ако е възрастен), а ако не някой от неговите родители държат в ръцете си запалени свещи – знак на духовно посвещение и радост. Присъстващите гости също държат запалени свещи – украсени или не, според Вашето желание и възможности.
На този ден в храма задължително се носи погача, вино, мед и олио, а по желание и дребна почерпка за присъстващите. Добре е да се носи за освещаване кръстче и икона, които ще бъдат ползвани по-нататък от кръстения, а също така ще бъдат за него и спомен от този ден.
На свещеника се подаряват кърпа за ръце и сапун, а с друга по-голяма кърпа или халат кръстникът поема и обтрива своя кръщелник. Цветът на тези кърпи по традиция трябва да е бял – символ на чистотата и смирението.
За да няма суматоха, всички подробности около кръщелното свидетелство се оформят предварително. За целта са необходими кръщелните свидетелства на родителите и кръстниците и акта за раждане на детето. В края на ритуала свещеникът само подписва документа и го връчва на родителите.
Ако искате Вашето тържество да бъде красиво и богато украсено, обърнете се към агенция Галла, която ще изготви Вашата украса за църквата и мястото на тържеството, съобразявайки се с Вашия бюджет и възможности.
За този важен и красив ден и за да Ви улесни и да Ви представи в най-добрата Ви светлина в ролята на Кръстници агенция “Галла” предлага:
– Украсена свещ с името на кръщелника.
– Украсени свещи (по-малки) за родителите и кръстниците.
– Украсени свещи за всички гости.
– Шишенце за светено олио.
– Кутийка за косичка.
– Сапун (украсен).
– Кошница за сапуна, шишенцето, кутийката за косичка .
– Хавлия и сапун за свещеника.
– Голяма кърпа за кръщелника (украсена).
– Червено вино (украсено).
– Кошница за бутилката вино.
– Голяма кошница за подаръците за гости.
– Кутия – ракла за дрешките на детето.
– Книга за пожелания (украсена).
– Подаръчета за гости – различни видове.
Освен всички тези необходими аксесоари, Сватбена агенция “Галла” с удоволствие ще украси мястото за ритуала – храма, купела и други. А също така ще създаде една неповторима и изискана атмосфера на мястото, където след ритуала ще се състои тържеството. С радост ще организираме аниматори, забавления и игри за присъстващите малчугани.