шаферки

Всичко за шаферите.

шаферки
Всичко за Шаферите. Традиции и ритуали в сватбения ден.Обикновено нито едно сватбено тържество, независимо дали е организирано от Сватбена агенция или организацията е поверена на приятелите на булката не минава без присъствието на онези мънички същества, които огласят и изпълват със смях целия сватбен ден.
Шаферите – те са малки сладури, облечени в еднакви кокетни роклички и прелестни костюмчета. Малки, подвижни бижута, които изпълват целия празник с настроение и са толкова важни за красивото протичане на Вашия празник, колкото и сватбената украса. Задачата им е да вървят пред младоженците, разпръсквайки розов цвят от малки кокетни кошнички или да носят величествено шлейфа на булката и да ходят след нея, мечтаейки за деня, в който те ще бъдат на нейното място. Обикновено са деца на роднини или приятели, като разбира се предимство имат племенници, братовчеди и кръщелници.
Подгответе децата преди деня на сватбата, особено ако са по-малки. Обяснете им какво ще е тържеството, какви ще са задълженията им (Може да оставите тази задача и на Вашата Сватбена агенция или сватбения агент ).
Към днешна дата въпросът с шаферите търпи промяна и развитие,, както повечето неща свързани със сватбения ден. Днес традициите не са това, което бяха…
Навсякъде по света, освен мънички шафери, които внасят едно неповторимо очарование във Вашия сватбен ден, тази задача се поверява също и на най-добрите приятелки на булката и съответно на младоженеца.
У нас е прието големите шафери също да бъдат роднини, но и тази традиция все повече отстъпва място в полза на Приятелите.
Шаферите са тези, които се грижат за булката, преди и по време на сватбата. На тях се пада честта да организират моминското или ергенското парти, да следят за настроение – и то както на булката и младоженеца, така и на всички гости по време на целия сватбен ден. Те са свързани пряко както с организацията, така и с протичането на цялата сватба. Тяхно задължение е раздаването на подаръчетата за гости или закичването. Те са хората, които ще играят пред кума с пилето, тортата и погачата. Те, както и всички неомъжени младежи и девойки, които присъстват на Вашето тържество ще се наредят за букета и жартиера. Шаферите ще открият танците след първия сватбен танц на младоженците. С тяхно участие може да организирате различни игри и изненади за всички или само за кума и младоженеца. Естествено с тази задача може да бъде ангажирана и Вашата Сватбена агенция. Шаферите са вежен елемент от Вашата сватба, както и част от стила и украсата на тържеството. Напоследък се налага тенденцията големите шаферки да бъдат облечени в ролки в еднакъв цвят, а даже и модел, както и да носят в ръцете си малки букетчета подобни на тези на булката. Сватбената агенция, която организира Вашето тържество ще Ви помогне да изберете цвета и стила на тоалетите и това да бъде в синхрон с украсата и темата на тържеството. Ако шаферите са малки дечица, а не Вашите най-добри приятелки, тогава говорим за приказен кортеж от момиченца и момиченца, облечени в красиви рокли и костюмчета в тон с цялата сватбена украса. Обикновено, тоалетите на шаферите се плащат от булката или нейните роднини, но все повече се налага тенденцията шаферите или техните родители сами да купуват тоалетите, а булката да подарява букетите, аксесоарите за коса и бутониерите за ревер.
Шаферите символизират младостта, плодородието и щастливото бъдеще. Те носят радост и берекет за младото семейство. Едно красиво пожелание за много деца и любов в новия дом.
Затова не забравяйте да изберете и поканите шафери на сватбата си, както и да им приготвите символични подаръци за спомен от тържеството.